ЕС ще предостави макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро

...
ЕС ще предостави макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро
Коментари Харесай

Северна Македония получава 100 млн. евро от ЕС

ЕС ще даде макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро на Северна Македония и по този метод ще способства за икономическото стабилизиране и процесите на промени в страната, заяви през днешния ден пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз.

Общата сума ще бъде получена под формата на заеми на два равни транша.

Съветът показва, че македонската стопанска система е значително наранена от рецесията, породена от пандемията, енергийната рецесия, дължаща се на съветската експанзия против Украйна, както и на огромната взаимозависимост на страната от вноса на горива и електрическа енергия.

Макрофинансовата помощ от ЕС следва двугодишната стратегия за поддръжка, подписана с Международния валутен фонд (МВФ), в размер до 530 млн. евро и ще способства за покриване на финансовите потребности на Северна Македония през 2023 година и 2024 година, които са посочени в програмата на МВФ.

Предпоставка за утвърждението на макрофинансовата помощ е Северна Македония да съблюдава демократичните механизми, в това число многопартийната парламентарна система и върховенството на закона, както и да подсигурява зачитането на правата на индивида.

В известието на Съвета се показва, че Европейската комисия и македонските управляващи ще се спогодят за ясно дефинирана икономическа политика и финансови условия, с акцент върху структурните промени и здравите обществени финанси, за които ще отиде помощта.

Решението на Съвета влиза в действие на третия ден от датата на публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

Македония изиска макрофинансова помощ от Европейски Съюз през април 2022 година в изискванията на утежняване на икономическите условия и вероятности. След това Комисията отсрочи настояването, а държавното управление в Скопие го възобнови през октомври.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР